First Bank Branch - 710 Olive

This downtown bank branch is on the first level of an existing parking structure. The dominant challenges in adapting the shell space were threefold: inadequate available space, late program changes, and a fifteen-inch elevation difference between sidewalk and bank floor level. The original design kept the north storefront unobstructed, but this changed (and the access ramp orientation rotated) just prior to bidding, when an additional office and night depository were added to the program.

To counteract a tight, irregular context, every effort was made to enhance openness and reinforce order. Office fronts and guardrails are glass with stainless frames; the lobby ceiling and spaces requiring drop ceilings are open above to the structure; false pilasters, corresponding beams and suspended canopies provide rhythm; and a pneumatic teller counter obviates the need for a dedicated, additional ADA teller station. An overriding objective was through the careful placement and detailing of glass walls and rails to maximize interesting and often reflected views of the street and historic building opposite.

Warm wall and ceiling colors, granite counters and wood finishes have been selected to balance the predominant glass and stainless steel palette. This client regularly selects small, inherently challenging sites, and the objective in each is to create a dynamic, distinctive yet comfortable place for customers and staff to transact business.